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By Anuj Gupta

There were various grey areas 
in GST, where chargeability 
or rate of tax is a matter of 
constant debate and discus-
sion. The contradictory rul-

ings issued by various Advance Ruling 
Authorities on a same nature of trans-
action adds up to the confusion. As a 
welcome step, the 47th GST Council 
meet, held on 28th & 29th of June in 
Chandigarh, provided clarity on some 
of these issues. 
In the press release, issued on 29th 

June 2022 with respect to recommen-
dations of 47th GST Council meet, 
clarification with respect to chargeabil-
ity of GST on sale of land was also pro-
vided. As per the press release: “Sale of 
land after leveling, laying down of 
drainage lines etc. is sale of land and 
does not attract GST.”  

Background:
1. 	Business of developing and selling 

plotted area takes place in three 
ways i.e.

2. 	The land owner develops a large 
piece land on his own account, di-
vides it into small developed plots 
and sells such small pieces of land. 

3. 	The land owner hires a developer to 
develop a large piece of land into 
small plots and the later is provided 
consideration for his construction 
services in money. 

4. 	The land owner and a developer 
(providing development services on 
a large piece of land to make it mar-
ketable into small plots) enter into a 
contract where: 

5. 	Either the consideration received on 
sale of final plots are divided into a 
predetermined ratio between the 
land owner and the developer, or 
Advertisement 

6. 	The ownership of developed plots is 
divided in a pre-determined ratio 
between the land owner and the 
developer. 

Section 9 read with section 7 of the 
CGST Act 2017, defines the scope of 
supply of goods or services or both, on 
which GST shall be applicable. Further 
Schedule III of the CGST Act, read with 
section 7 of the said act, specifically 
excludes 8 activities which shall not be 
considered as a supply of goods or ser-
vice or both and hence, GST shall not 
be applicable on same. As per the entry 
no. 5 of Schedule III i.e.: 
Sale of land and, subject to clause (b) 

of paragraph 5 of Schedule II, sale of 
building. 
specifically excludes sale of land from 

the preview of GST. Further, as per 
LIST – II of the Constitution of India 
which specifies exclusive power to 
make laws to the state, the power to 
collect tax on land are reserved to the 
states and hence tax on land is any-
ways excluded from the scope of GST. 

Confusion started when few ad-
vance rulings and authorities 
namely: 
The AAAR, Gujarat in the matter of 

Shree Dipesh Anilkumar Naik [Advance 
R u l i n g  N o .  G U J / G A A A R /
APPEAL/2021/35, dated December 12, 
2021] affirmed the order passed by the 
AAR holding that GST is leviable on sale 
of plot of land, where primary ameni-
ties such as water line, electricity line, 
and other infrastructure are being con-
structed/developed. Held that, it is a 
sale of developed plots and will be cov-

ered under the scope of supply of tax-
able service falling under the head of 
‘Construction services’. Hence liable to 
18% GST. As a result, various GST au-
thorities started demanding tax on the 
sale of developed land. 
Holding our final opinion until the legal 

draft with respect to said matter is is-
sued by the Ministry and relying on the 
text of press-release, we can conclude 
that: Sale of land after performing ba-
sic development services like leveling, 
laying down of drainage lines ETC… will 
still be treated as sale of land and no 
GST shall be charged on same. Hence 
sale of plot as mentioned in point 1 & 2 
above shall not be chargeable to GST. 
However, works contract service pro-
vided by the developer to land owner in 
case no. 2 shall be taxable. However, 
taxation with respect to services pro-
vided by:
•	 The Land Owner to Developer i.e. 

TDR (Transfer of Development 
Right) and 

•	 Services provided by developer to 
land owner (Development Services) 

•	 Are still a subject of debate and tax-
ability on same is still in question. 
Further, relying on few Advance 
Rulings like Vidit Builders by AAR-
Madhya Pradesh, case number –  
19/2019, order number – 02/2020, 
tax shall be payable on TDR and 
development services provided by 
land owner to developer and vie a 
versa.
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